AS114 Diploma in Microbiology





assalamualaikum, welcome to aku punya microbiology page. gambar taken mase aku dengan kawan-kawan buat latihan industri / practical training dekat Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia. latihan industri sangat best cuma aku rasa waktu tu kena panjangkan sedikit. 3 bulan tak cukup untuk belajar banyak perkara ;) for those yang ase berminat about Diploma Microbiology. nak tau ape itu microbiology? now Diploma microbiology/ mikrobiologi dalam UiTM just terdapat di kampus cawangan Kuala Pilah Negeri Sembilan. aku adalah first batch microbiology kat situ, wahh bangga skejap bile dipanggil senior. huu. alhamdulillah baru je tamatkan pengajian selama 6 semester.

ok kat sini aku ade provide some information tentang apa itu microbiologi, pekerjaan ape yang boleh korang boleh apply after graduate, and yang paling best boleh sambung Bachelor In Medicine ! tapi cgpa final semester kau tu kena 3.5 above. terima kasih. moh la jadi MICROBIOLOGIST seperti aku! jgn segan ewah~

jadi microbiology student please jgn takut jarum, takut darah, geli-geli dengan penyakit, aku selalu jadi mangsa cucuk if experiment yang need blood sebab kawan aku takot jarum. kena berani tau, ni tak pakai jarum jahit baju tu, ade special jarum equipment, skali tembak je, muahahaha. takot? tak payah nak takot sangat lah ~

microbiology ni aku dengan yakin cakap ia adalah interesting study, kita bole blaja infection disease disebabkan microbes, ramai yang tak tau disease nowadays banyak disebabkan oleh microbes, fungus, virus and bacteria. bile dah pergi practical kat hospital, korang akan lebih belajar banyak. bermain dengan sample2 nanah, kahak, air kencing dan najis itu biasa kalau korang posting kat hospital mencabar beb. kembang segala anak tekak. wakakak. blaja cloning jugak! tapi jangan clone orang.  haram ok. aku short list kan some info tentang this programe. just click link!




:o: Coming Soon


:o: Coming Soon


P/S : korang akan lenih nampak kemana microbiology ni bila dah masuk final semester iaitu bila jalani latihan industri. boleh apply mana-mana hospital, kilang or anything yang bersangkutan dengan microbiology study. A ku akan update bila ada mase. microbes is everywhere, watch out! for any information, feel free to asking me at ruang komen. aku akan jawab soklan-soklan yang bole aku share. tanda cinta ku pada microb. eceh. assalamualaikum ;)

12 comments

Monday, December 26, 2011 1:10:00 AM

boleh tak kite buat topik ni jugak?

Monday, December 26, 2011 8:36:00 AM

bole dear..

Thursday, March 01, 2012 8:39:00 PM

eh2..amik mikrobiology ker????same2!!:D

Thursday, March 01, 2012 11:16:00 PM

yup, tp da final year pn. da abes practical, tgu graduate je ni. huhu

Sunday, May 13, 2012 9:32:00 PM

salam,akak,,
memang minatt study pasal benda2 ni ke?

Saturday, May 19, 2012 2:53:00 PM

interesting jugak microbiology ni :D

Thursday, June 28, 2012 7:30:00 PM

waktu praktikal kt PPUM, duduk mana ek ? dorg provide tmpat tinggal utk bdk praktikal x ?

Nisa_Fandi
Wednesday, January 09, 2013 12:23:00 PM

akak,microbiology ni lebih kurang sama dgn medical lab technology ke?

Anonymous
Monday, February 18, 2013 11:50:00 AM

salam akak,kalau amik diploma mikrob,if nak smbung ijazah boleh smbung amik fisioterapi x? and peluang pekerjaan dia memg menjamin ka..

Anonymous
Wednesday, March 27, 2013 2:43:00 AM

kak, nak tnya.. susah sgt k course ni? tlg bg pendapat

Sunday, March 23, 2014 12:01:00 PM

hbis blajr microbiology ni, pekrjaan apa yg boleh d apply ? job apa yg dpt ? :)

Saturday, May 10, 2014 4:03:00 PM

nak tanya .. nnt kalau amik bidang ni. kerja jd apa ye ??
dip. mikrob ok lg ke matrik ??

Post a Comment