kamu , bolehkah aku bertanya?
Merindukah aku? Merindukah kamu? Tiada y dpt menyangkal lumrah insani yang indah di helaian kutub hati. Bukan puisi tentang cinta tapi bait kata-kata puisi hati yang telus jelas nyata membalikkan sesuatu y disebaliknya.


Kamu.. boleh aku bertanya?

Adakah kamu tidak pernah terfikir tentang aku? Apakah kamu tidak pernah terlintas akan nama ku, senyuman ku, kasih sayang ku di mainan jalanan hari-hari mu? Tiada kah sekelumit kenangan manis antara kita dahulu yang bisa membuat kamu tersenyum?


Kamu.. boleh aku bercerita?

Aku rindu kamu, sentiasa ingat kamu.. Kadang tikanya ada yang berlalu melintasiku memakai bauan minyak wangi yang dulunya pernah kamu pakai, akan ku toleh dan mengikutinya dalam diam sambil menghidu bau nya di angin dan tanpa sedar air mata jernih ku mengalir.. ingat kan kamu... ingat kan kamu.. rindu sungguh pada kamu..


Kamu.. boleh aku bertanya lagi..?

Kamu bahagia di sana? Kamu gembira di sana? Senyumkah kamu di sana? Tawa kah kamu di alam tanpa ku? Telah ketemu kah selaut bahagia yang kamu cari, seluas angkasa indah yang kamu dambakan? Sejuta ketenangan hati yang kamu impikan?


Kamu.. boleh aku bercerita lagi?

Aku rindu kamu, sentiasa memandang kamu.. ikhlas aku mahu lihat kamu bahagia. Dan laksana itu aku menjauhkan diri membawa kata hiba untuk diri ini. Tiap kali aku memandang bulan purnama yang jauh, itu bagai kamu pada mata jiwa ku.. aku memandang kamu yang bercahaya gembira di sana... Dan maha sesungguhnya aku mahu berada di samping kamu bertawa gembira, bercahaya purnama tapi aku pilih untuk melihat dari jauh demi bahagia kamu


Kamu.. boleh aku bertanya.. mengapa airmata ku mengalir tika menitipkan kata monolog jiwa ku ini? Sengsara kah aku?..


- Muaz Hadi

2 comments

Friday, November 11, 2011 6:57:00 AM

takut dengan cinta sebab ni la...takut sakit....

Saturday, March 03, 2012 9:07:00 PM

ye.. sakit sangat..

Post a Comment