Bachelor of Medicine and Surgery (MBBS) Universiti Teknologi Mara (UITM),Malaysia




da lame aku nk stethoscope nih,leh dgr heartbeat org ;) hehe..kalau xjd doktor, dapat kawin dgn abang doktor hensem ni pon dah kire magic sgt. oh bangang nye.. keke..aku dok pikir2 ape aku nak amek ble degree nanti..nk jadi doktor,mampu ke?hoho so aku carik skit info bout DEGREE OF MEDICINE ni..dak microbiology leh amik medic ok..heheh..so ni la info2 y aku dapat : 

if nak amek kat uitm pun ade : Course summary


This programme integrated hybrid problem-based learning mode which inculcates a solid scientific foundation imbued with a strong humanistic values. The teaching/learning environment encourages the students to pursue exploration and discovery through guided exploration. It consists of three phases. Phase one address basic normal functions of the human body, Phase II is body reaction to injury and Phase III is clinical medicine. The programme is designed for self-directed learning with emphasis on communication skills, computer-aided learning, and ethics. The first two Phases are taught in the Shah Alam main campus and the Phase III clinical years in the ultra-modern paperless Selayang and Sungai Buloh Hospital.


International admissions requirements


Students should have a Matriculation (Ministry of Education) or Foundation in Sciences ,UiTM (Asasi Sains) or PASUM with a CGPA of 3.50 and minimum Grade A- in the following subjects: Biology, Chemistry and Mathematics and pass SPM with credits in English Language, Mathematics, Physics, Chemistry, Biology and Additional Mathematics or STPM levels with a minimum of CGPA 3.50 with Grade A- in three subjects as following : Biology/Chemistry/Physics/Mathematics/Additional Mathematics and pass SPM with credits in English Language, Mathematics, Physics, Chemistry, Biology and Additional Mathematics or Pass in the Diploma of Sciences/Diploma in Microbiology/Diploma in Medical Laboratory Technology/Diploma in Pharmacy from UiTM with CGPA at least 3.50 pass in MUET (minimum Band 3. They must have a TOEFL score of 550 or an IELTS score of at least Band 6.0.

other than that ni antara tempat yang menyediakan course nih :

Malaysia

The University of Malaya, Universiti Teknologi MARA and Universiti Sultan Zainal Abidin award MBBS. Other public universities such asUniversiti Kebangsaan Malaysia, Universiti Sains Malaysia, Universiti Putra Malaysia, Universiti Malaysia Sabah and Universiti Malaysia Sarawak, however, follow the North-American postgraduate-entry model and style their degrees as Doctor of Medicine. Universiti Tunku Abdul Rahman will be offering MBBS in 2010 at its Sungai Long Campus. Private Universities: Allianze College of Medical Sciences(ACMS), International Medical University.Monash University,Mahsa University College,Newcastle University Malaysia Campus,St. George,Manipal-Melaka,Penang Medical College.

India

Medical colleges, accredited by the Medical Council of India, award MBBS ("Bachelor of Medicine and Bachelor of Surgery"). Qualifications in medicine and surgery, LMS or LMP, were also formerly awarded after a shorter course, originally at a "medical school" rather than a "medical college". In addition, the College of Physicians and Surgeons of Bombay formerly awarded a licentiate at LMS level, a membership (MCPS) at MBBS level and a fellowship (FCPS) at MD level. The State Medical Faculty of West Bengal (previously of Bengal) similarly gave licentiates and memberships on an external basis.In India to obtain admission in a MBBS course, the basic criteria is that a candidate should have scored more than 50% marks in physics, chemistry and biology aggregate in their 10+2 grade. In addition to that the candidate should have appeared for the PMT exams conducted by the government.

Indonesia

There are many medical schools in Indonesia, the 5 stars like Gadjah Mada University, University of Indonesia, Airlangga University,Diponegoro University/ Faculty of Medicine Diponegoro University, and Padjadjaran University offer their best Medical Education. The Indonesian Bachelor of Medicine completed in 3.5 up to 4 semesters, then they awarded S.Ked (Sarjana Kedokteran/Bachelor of Med) degree. Then they may work as scientist or continuing their medical doctor program to reach MD degree. The curricula can be PBL Curriculum or Hybrid Curriculum. Faculty of Medicine Diponegoro University offers the Hybrid Curriculum, where the students get either PBL and Lecture, also laboratory work to complete their study.


p/s : hakikat nye aku xdpt nak jadi doktor. sebab aku banyak bengap nye dari pandai. oh my god.. huhu.. just for info for those y interested !! hehe..org ramai kate kat india byk lahirkan doktor yang bagus-bagus !post kali ni salah satu cara utk bagi semangat kat diri sendiri,biar tambah rajin aim for the succesful..insya allah.. tulisan yang berwarna merah tu ade link,nk tau lebih lanjut pasal u tuh klik je k :)

AS114 Diploma in Microbiology UiTM



post kali ni tanda kecintaan aku pada microbiology ;p nak ckp pasal diploma microbiology,dah sah la kan diploma yang aku amek hehe, aku sgt suke cos yang aku amek ni, dulu penah gak la berangan tapi tak sangke dapat, pengambilan pelajar untuk microbiology ni skang just ade kat uitm negeri sembilan ,uitm aku tuh!. so pasni spe yang ditawarkan untuk cos ni akan berjumpa ngan aku lah ;p


aku senior tau XD pasal aku batch pertama microbiology, bangga la pulok. sem depan aku dah semester 5 lah,cepat nye mase berlalu,  ase mcm baru je aku jejak kaki kat uitm  tuh. k skang ni aku nak bkongsi sket la kan pasl microbiology buah hati pengarang jantung aku ni. huu


ni antara kerja bila dalam lab, hari-hari mengadap microscope, but sangat puas hati bile jumpa dan dapat tengok betapa cantik nye bacteria tuh, mesti cam pelik je korang tengok menatang merah tu kan, huu bebudak microb tau la tuh benda ape , mybe kat luar sane tu minat nak amek cos ni or dah ditawarkan pun cos ni, or maybe ade tak minat walau dah ditawarkn. tak kenal maka tak cinta tau. microbiology tu ape? susa ke senang ke? okeh ni aku terang serba sedikit. amaran keras, anda mungkin akan jadi zombie bila amek cos ni. belajau mane yang senang?


AS114-DIPLOMA MICROBIOLOGY 

kursus ini direka utk bekalkn pelajar dengan kemahiran teknologi moden terutama dalam teknik mikrobiologi peringkat professional. bidang yang meliputi pelaksanaan mikro-organisma macam virus bakteria and kulat. jabatan mikrobiologi dilengkapi dengan makmal ilmu pengetahuan umum ditambah makmal khusus untuk kajian di mikrobiologi macam virologi, bakteriologi, mikologi dan mikrobiologi industri. bukan tu je tau, analisis makmal biokimia and instrumental komputer pun ada untuk pengendalian data and analisis projek pelajar. woh, hebat kau microbiology~


MICROBIOLOGY PLAN OF STUDY


SEMESTER1 

- bel 120 consolidating english language 
-chm 138 basic chemistry 
-csc 134 computer and information processing 
-ctu 101 fundamental of islam 
-hbu 111 national kesatria
-mat 133 pre calculus 
-mic 102 cell biology


SEMESTER 2

-bcm 201 basic biochemistry 1
-bel 260 prepatory course for muet
-chm 207 organic chemistry
-chm 213 physical chemistry
-ctu 151 islam though and civilization
-hbu 112 national kesatria II
-mic 159 general microbiology (theory)
-mic 160 general microbiology (practical)




SEMESTER 3

-bcm 301 basic biochemistry II
-bell 311 english for academic purpose
-chm 256 basic analytical chemistry
-ctu 211 science in technology in islam
-mic 150 genetic
-mic 210 basic imunology
-mic 250 systematic bacteriology


SEMESTER 4 

-chm 260 basic instrumental analysis 
-eco 101 principles of economics 
-mic 206 mycology 
-mic 208 virology 
-mic 210 basic molecular biology 
-mic 310 microbial physiology 
-qmt 245 statistic for technology I


SEMESTER 5 

-etr 300 fundamental of entrepreneurship 
-mic 204 basic food microbiology 
-mic 303 industrial and environmental microbiology 
-mic 313 practical molecular microbiology 
-mic 313 agricultural microbiology 
-mic 341 medical microbiology


SEMESTER 6

-mic 373 industrial training !


so ini lah semua subject yang akan korang amek dalam microbiology nih, y best part 6 practical, pilih la sendiri kau nak practical katne ok, senang atau tak hadapi la sendiri k bawu korg ase derita nya kami belajau.. errkk ayt physco hehe, ape degree y bole korang amek bile da abis diploma? hmm ok ni dia


-DEGREE IN BIOTECHNOLOGY 
-DEGREE IN MICROBIOLOGY
-DEGREE IN FORENSIC
-DEGREE IN MEDICAL MICROBIOLOGY
-DEGREE IN MEDICINE


antara syarat-syarat untuk memasuki program ni ialah emenuhi keperluan masuk universiti lulus di SPM atau setara yang diluluskan oleh Kerajaan Malaysia dengan kredit dalam matapelajaran berikut:

-Mathematics/Additional Mathematics
-Chemistry
-Biology at least grade 5C
-Pass English Languange -or Pass Pre_Diploma (science) UITM

FOR FURTHER INFORMATION please contact

Associate Prof Kamsani Ngalib
Course Tutor
Diploma in Microbiology
Faculty Applied Science UiTM Teknologi Mara
40450 Shah Alam Selangor Darul Ehsan
Tel : 03- 55444570
Fax : 55444562


p/s : pesanan untuk budak-budak spm or lepasan spm yang duk carik diploma ape yang best utk apply, ape kate apply diploma microbiology nih, sure best woo gua cakap lu *promote* ;p.. untuk sesiapa yang ditawarkan kursus ni aku ucapkan selamat datang kedunia microbiology.. if nak tanya apa2 leh tinggalkan soalan kat ruang komen, jangan mengorat aku sudah lah, wakakak.  salam ukwahfillah.. assalamualaikum :)