new year?? xberjiwa


balloons, colorful, colors, fashio, girl

after keja kt spital, hadap sample patient. so release tension puas pusing jalan tar, sogo bagai, pastu banyak mkcik pakcik akak abang niaga tanya, " ni lepak sampai malam la yer? tgk bunga api g konsert best kan sambut new year, xg ke?"  

aku jawab, "tak payah nak new year sangat lah baik duduk umah, orang depan konsert orang blakang dok buat pesta seks , minum arak bagai, " fact : aku xsuka crowded n benda2 y useless, bia lah org nak kata aku xde sosial life pun. ade aku kesah?? huuu~ ok bai

new look, new freebies ! shoutbox background ;)




anyway blog aku dah bertukar rupe ;p berjiwa bunga aku sekarang, ade cuti ag sebulan so aku rajin edit blog. aku ade wat shoutbox background? nak tak? bak singgit XD no la, freebies kan, amek tau ;)
<center><div id="ShoutMix" style="background:url(URL SHOUTBOX BACKGROUND) no-repeat left top; width:200px;height:250px;padding: 80px 0px 0px;text-align: center;line-height: 0 "><center> 
SHOUTBOX CODE ANDA
</iframe><br /><a href="http://www.shoutmix.com" title="Get your own free shoutbox chat widget at ShoutMix!"></a><br /><!-- End ShoutMix -->
sebelum tu, ni coding untuk shoutbox tu. but jangan tukar coding atas ni. just masuk kan code je. shoutbox width shoutbox mesti 180. heigh 230. aku dah buat cukup2. kalo ubah coding nanti lari shoutbox u all tu ;)


http://i1091.photobucket.com/albums/i396/imakasihdani/yellow-1.png

http://i1091.photobucket.com/albums/i396/imakasihdani/whiteshout-1.png

http://i1091.photobucket.com/albums/i396/imakasihdani/turqoise-1.png

http://i1091.photobucket.com/albums/i396/imakasihdani/blue3-1.png

http://i1091.photobucket.com/albums/i396/imakasihdani/softpurple-1.png

http://i1091.photobucket.com/albums/i396/imakasihdani/purple2-1.png

http://i1091.photobucket.com/albums/i396/imakasihdani/grey-1.png

http://i1091.photobucket.com/albums/i396/imakasihdani/blueshout3-2.png


P/s : abes da. feel free to take yang mane satu pilihan hati, TAK PERLU CREDIT BAGAI, TP SILA COMMENT UTK INFORM ME! tq 

diari : kerana dia cinta pertama




email : ima_apis@yahoo.com
facebook : ima_apis@yahoo.com & blogspot : ima_apis@yahoo.com



dah 4 tahun berlalu tapi aku tetap dengan email y same


pg tadi aku dok kemas almari, then terjumpa diari lama aku, diari masa aku muda remaja. skrg da x belasan tahun , da lame aku berhenti tulis diari. diari aku xpersonal pun, aku rasa abg n akak aku da penah "ter"bace kot. cis =_=' xde rahsia besar pun dlm diari aku ;p

22/03/2008
"pagi2 da gayut fon dengan apis, aku rindu sgt. lame betol borak dengan dia. aku suh dia nyanyi. Dia nyanyi lagu mirai. aku jahat betol gelakkan dia. kesian dia. Dia cakap aku tak appreciate ape yang dia buat untuk aku. aku minta maaf sgt2 kat dia. dia cakap dia terasa.. teruk betol aku"

ni je perkataan tentang cinta y penah aku tulis dlm diari aku. semua y aku tulis sume bout other things, serius jujur. but even aku xtulis kt diari ni, ia tetap ade dlm diari hati n ingatan. pengajaran utk aku. utk lebih menghargai orang y sayang kita.. utk xmengulang kisah sama.

kenapa aku kata it as pengajaran untuk menghargai orang yang sayang aku?

sb dulu, masa dia ade kat sisi aku. aku xpernah hargai dia.  kesian dia sb syg org mcm aku.



and im not the person that he worth waiting for

satu y aku kagum ttg dia, dia xpenah marah. bila tiap kali gaduh mesti aku mntak putus. n ayat y aku ingat smpai sekarang " ima ckp la ape pun, marah, tengking, tp jgn sebut word PUTUS". dia menangis. tp kenapa aku xnmpk keikhlasan dia terima aku seada nya.

dia dtg raya uma aku, dia sabar je ngn kerenah abg aku y kerek. abg aku sound dia, sb abg aku xsuke aku couple .. byk ag y dia korbankn hati. tp aku xnmpk sikit pn mse tu. after 2years couple, kitorg putus. mse tu baru aku sedar y aku syg dia. at last tu, aku mintak reason why. 

dia xckp. mybe dia xnk aku tluka. aku pksa dia luah ape y dia rsa. msa tu satu persatu aku sedar dimana silapnya aku. tp aku da tlambat. dia merajuk,dia merajuk y da xda penawar ;)

aku hope dia jmpe girl yang  lebih baik dari aku. y layak utk dia sb dia tlalu baik. now almost 4 years kitorang da tak pernah jumpa. dia ade awek baru, aku pun ade bf ,tp amek mase 3 tahun utk trime org lain. profile picture fb konvo with his gf. cemburu? xlah, aku always doakn dia bahagia. hope dia jemput aku time dia nikah nanti. bkn jauh pn pahang jgk ; )

tp nk ke dia jemput aku? facebook aku pn dia xapprove =_='

motif entry : kan bagus kalau dia "ter"bace entry ni. bia dia tau yang aku  sgt berterima kasih sebab dia hadir dlm hidup aku. mengajar aku untu lebih menghargai org yang ade dlm hidup aku sebelum terlambat. aku always doakan kebahagiaan dia. kisah yang lama jadikan pengajaran n ingatan. semoga kita sama2 mendapat kebahagiaan. insya Allah. amin  ;)

kerana ego ramai yang menyesal.. hope aku, n korang always hargai orang y disisi. never treat some one like they're second best. never tell some one that they mean nothing to you. and if there is anything you should never do, is pretend you don't like him or her when you love everything they do.

wordless ~ its ok for crying..





Sometimes,

Allah breaks our spirit to save our soul,

He breaks our heart to make us whole,

He sends us pain to make us stronger,

He sends us failure to make us humbler,

He sends us illness so we learn to care for ourselves,

Sometimes,

Allah takes away everything from us so we can learn,

The value of all He's given us..

apa pun yang berlaku dalam idup ni tuhan berikan utk buat kita berfikir,menerima sesuatu yang terjadi dengan hati terbuka its make kita lega n lebih rasa bersyukur.

banyak diantara kita merasa susah untuk mencari kebahagiaan, padahal kebahagiaan itu sangatlah sederhana,iaitu menerima dengan ikhlas semua hal yang sudah kita terima dan berbuat dengan ikhlas apa yang semestinya kita lakukan,da an ikhlas itu bukan berarti bersikap pasif dan pasrah pada segala hal,tapi wujud dari ketegaran hati yang dibentuk oleh kejujuran pada diri sendiri.

what ever happen, even when the hardest situation, keep remind that Allah is always besides us.. bila hati kita terluka, always remind that banyak orang yang sayang kita, ibu bapa, sahabat ;) bila kita rasa kita tak ada sesiapa yang boleh dipercayai untuk meluahkan rasa hati.. luahkan pada Allah.. sebab Allah maha mendengar luahan hati hamba- hamba Nya.. sedarkah kita, ujian, dugaan, kesakitan , dan kebahagian semuanya datang dari Dia. if kita nak bahagia, minta lah pada Dia, if kita rasa sedih, mengadulah pada Dia.. itu yang aku buat bila aku terlalu buntu, terlalu sakit.. mengadu pada Allah, insya Allah. hati kita akan tenang..


teringat kata-kata seseorang baru-baru ni.. hidup ni memang macam roda.. sometimes bila kita terlalu terleka, terlupa sebentar.. Allah beri kita dugaan supaya kita ingat pada Dia. supaya kita tak terlalu jauh dari Dia.. Dia sayang kita :)


for the person out there, apa pun dugaan yang dihadapi, ada orang2 yang disamping kamu, yang selalu menyokong bila kamu terjatuh.. yang sudi hulurkan tangan untuk bantu kamu bangun kembali.. jangan putus asa dengan dugaan hidup, sesungguh nya masih banyak manusia yang lebih perit dan sakit dugaan nya. yang mungkin kita tak sangup nak hadapi. jadikan dugaan, kesakitan sumber kekuatan untuk kita terus kuat, bukan untuk lemah.. bila kita lemah kita kalah ;)

aku CINTA kau...tapi ko MUDA !



perempuan lebih tua?setahun boleh trime ag,if beza 2,3 tahun?
ohhh tidakkkk



apa pendapat korang tentang perkara nih? kalo dulu trend perempuan kawin dengan lelaki lebih tua. sekarang trend perempuan kawin dengan lelaki lebih muda. nape aku sebok cakap pasal boyfriend lebih muda ni. aku sebenarnye...sebenarnye...sebenarnye.. sangat takut terjebak ngan perkara nih bercinta ngn lelaki yang lebih muda. sebab ape aku cakap camtu,sebab aku ramai sgt kwn laki yang lagi muda dari aku. aku xde kwn tua,whai org yang lebih tua dri aku jemputlah kwn ngn aku huuu *sadis* bkn aku sje tau nk kwn ngn mereka y lagi muda nih

ADE SEBAB

sebabnye,uitm negeri sembilan aku tuh kan kampus baru. aku batch pertama and aku msuk u tuh lmbt sket. kirenya classmate aku sume muda setahun dari aku. aku 20 diorang 19,BELASAN TAHUN, aku PULUHAN! then bile masuk dak junior yang baru,ag la muda dari aku! n diorang nak berkawan ngn aku kan, xkan nk tolak pulak. aku confius,nti org kate ee cik ima tu tak SEDAR DIRI bercinta ngn owg lebih muda errkkk. aku tolak sb tak suke tak pe gak, tapi if tolak sb die lebih muda. so aku amatlah berhati-hati supaya aku tak jatuh cinta pada yang muda. no heart feeling ok, insya allah,aku harap takkan !





 p/s :orang tua selalu kata kalau menyanyi kat dapur nanti dapat laki tua..oleh itu aku pun melalak sumbangkn suara bile aku masak kat dapur ahhaha

Bachelor of Medicine and Surgery (MBBS) Universiti Teknologi Mara (UITM),Malaysia




da lame aku nk stethoscope nih,leh dgr heartbeat org ;) hehe..kalau xjd doktor, dapat kawin dgn abang doktor hensem ni pon dah kire magic sgt. oh bangang nye.. keke..aku dok pikir2 ape aku nak amek ble degree nanti..nk jadi doktor,mampu ke?hoho so aku carik skit info bout DEGREE OF MEDICINE ni..dak microbiology leh amik medic ok..heheh..so ni la info2 y aku dapat : 

if nak amek kat uitm pun ade : Course summary


This programme integrated hybrid problem-based learning mode which inculcates a solid scientific foundation imbued with a strong humanistic values. The teaching/learning environment encourages the students to pursue exploration and discovery through guided exploration. It consists of three phases. Phase one address basic normal functions of the human body, Phase II is body reaction to injury and Phase III is clinical medicine. The programme is designed for self-directed learning with emphasis on communication skills, computer-aided learning, and ethics. The first two Phases are taught in the Shah Alam main campus and the Phase III clinical years in the ultra-modern paperless Selayang and Sungai Buloh Hospital.


International admissions requirements


Students should have a Matriculation (Ministry of Education) or Foundation in Sciences ,UiTM (Asasi Sains) or PASUM with a CGPA of 3.50 and minimum Grade A- in the following subjects: Biology, Chemistry and Mathematics and pass SPM with credits in English Language, Mathematics, Physics, Chemistry, Biology and Additional Mathematics or STPM levels with a minimum of CGPA 3.50 with Grade A- in three subjects as following : Biology/Chemistry/Physics/Mathematics/Additional Mathematics and pass SPM with credits in English Language, Mathematics, Physics, Chemistry, Biology and Additional Mathematics or Pass in the Diploma of Sciences/Diploma in Microbiology/Diploma in Medical Laboratory Technology/Diploma in Pharmacy from UiTM with CGPA at least 3.50 pass in MUET (minimum Band 3. They must have a TOEFL score of 550 or an IELTS score of at least Band 6.0.

other than that ni antara tempat yang menyediakan course nih :

Malaysia

The University of Malaya, Universiti Teknologi MARA and Universiti Sultan Zainal Abidin award MBBS. Other public universities such asUniversiti Kebangsaan Malaysia, Universiti Sains Malaysia, Universiti Putra Malaysia, Universiti Malaysia Sabah and Universiti Malaysia Sarawak, however, follow the North-American postgraduate-entry model and style their degrees as Doctor of Medicine. Universiti Tunku Abdul Rahman will be offering MBBS in 2010 at its Sungai Long Campus. Private Universities: Allianze College of Medical Sciences(ACMS), International Medical University.Monash University,Mahsa University College,Newcastle University Malaysia Campus,St. George,Manipal-Melaka,Penang Medical College.

India

Medical colleges, accredited by the Medical Council of India, award MBBS ("Bachelor of Medicine and Bachelor of Surgery"). Qualifications in medicine and surgery, LMS or LMP, were also formerly awarded after a shorter course, originally at a "medical school" rather than a "medical college". In addition, the College of Physicians and Surgeons of Bombay formerly awarded a licentiate at LMS level, a membership (MCPS) at MBBS level and a fellowship (FCPS) at MD level. The State Medical Faculty of West Bengal (previously of Bengal) similarly gave licentiates and memberships on an external basis.In India to obtain admission in a MBBS course, the basic criteria is that a candidate should have scored more than 50% marks in physics, chemistry and biology aggregate in their 10+2 grade. In addition to that the candidate should have appeared for the PMT exams conducted by the government.

Indonesia

There are many medical schools in Indonesia, the 5 stars like Gadjah Mada University, University of Indonesia, Airlangga University,Diponegoro University/ Faculty of Medicine Diponegoro University, and Padjadjaran University offer their best Medical Education. The Indonesian Bachelor of Medicine completed in 3.5 up to 4 semesters, then they awarded S.Ked (Sarjana Kedokteran/Bachelor of Med) degree. Then they may work as scientist or continuing their medical doctor program to reach MD degree. The curricula can be PBL Curriculum or Hybrid Curriculum. Faculty of Medicine Diponegoro University offers the Hybrid Curriculum, where the students get either PBL and Lecture, also laboratory work to complete their study.


p/s : hakikat nye aku xdpt nak jadi doktor. sebab aku banyak bengap nye dari pandai. oh my god.. huhu.. just for info for those y interested !! hehe..org ramai kate kat india byk lahirkan doktor yang bagus-bagus !post kali ni salah satu cara utk bagi semangat kat diri sendiri,biar tambah rajin aim for the succesful..insya allah.. tulisan yang berwarna merah tu ade link,nk tau lebih lanjut pasal u tuh klik je k :)

AS114 Diploma in Microbiology UiTM



post kali ni tanda kecintaan aku pada microbiology ;p nak ckp pasal diploma microbiology,dah sah la kan diploma yang aku amek hehe, aku sgt suke cos yang aku amek ni, dulu penah gak la berangan tapi tak sangke dapat, pengambilan pelajar untuk microbiology ni skang just ade kat uitm negeri sembilan ,uitm aku tuh!. so pasni spe yang ditawarkan untuk cos ni akan berjumpa ngan aku lah ;p


aku senior tau XD pasal aku batch pertama microbiology, bangga la pulok. sem depan aku dah semester 5 lah,cepat nye mase berlalu,  ase mcm baru je aku jejak kaki kat uitm  tuh. k skang ni aku nak bkongsi sket la kan pasl microbiology buah hati pengarang jantung aku ni. huu


ni antara kerja bila dalam lab, hari-hari mengadap microscope, but sangat puas hati bile jumpa dan dapat tengok betapa cantik nye bacteria tuh, mesti cam pelik je korang tengok menatang merah tu kan, huu bebudak microb tau la tuh benda ape , mybe kat luar sane tu minat nak amek cos ni or dah ditawarkan pun cos ni, or maybe ade tak minat walau dah ditawarkn. tak kenal maka tak cinta tau. microbiology tu ape? susa ke senang ke? okeh ni aku terang serba sedikit. amaran keras, anda mungkin akan jadi zombie bila amek cos ni. belajau mane yang senang?


AS114-DIPLOMA MICROBIOLOGY 

kursus ini direka utk bekalkn pelajar dengan kemahiran teknologi moden terutama dalam teknik mikrobiologi peringkat professional. bidang yang meliputi pelaksanaan mikro-organisma macam virus bakteria and kulat. jabatan mikrobiologi dilengkapi dengan makmal ilmu pengetahuan umum ditambah makmal khusus untuk kajian di mikrobiologi macam virologi, bakteriologi, mikologi dan mikrobiologi industri. bukan tu je tau, analisis makmal biokimia and instrumental komputer pun ada untuk pengendalian data and analisis projek pelajar. woh, hebat kau microbiology~


MICROBIOLOGY PLAN OF STUDY


SEMESTER1 

- bel 120 consolidating english language 
-chm 138 basic chemistry 
-csc 134 computer and information processing 
-ctu 101 fundamental of islam 
-hbu 111 national kesatria
-mat 133 pre calculus 
-mic 102 cell biology


SEMESTER 2

-bcm 201 basic biochemistry 1
-bel 260 prepatory course for muet
-chm 207 organic chemistry
-chm 213 physical chemistry
-ctu 151 islam though and civilization
-hbu 112 national kesatria II
-mic 159 general microbiology (theory)
-mic 160 general microbiology (practical)




SEMESTER 3

-bcm 301 basic biochemistry II
-bell 311 english for academic purpose
-chm 256 basic analytical chemistry
-ctu 211 science in technology in islam
-mic 150 genetic
-mic 210 basic imunology
-mic 250 systematic bacteriology


SEMESTER 4 

-chm 260 basic instrumental analysis 
-eco 101 principles of economics 
-mic 206 mycology 
-mic 208 virology 
-mic 210 basic molecular biology 
-mic 310 microbial physiology 
-qmt 245 statistic for technology I


SEMESTER 5 

-etr 300 fundamental of entrepreneurship 
-mic 204 basic food microbiology 
-mic 303 industrial and environmental microbiology 
-mic 313 practical molecular microbiology 
-mic 313 agricultural microbiology 
-mic 341 medical microbiology


SEMESTER 6

-mic 373 industrial training !


so ini lah semua subject yang akan korang amek dalam microbiology nih, y best part 6 practical, pilih la sendiri kau nak practical katne ok, senang atau tak hadapi la sendiri k bawu korg ase derita nya kami belajau.. errkk ayt physco hehe, ape degree y bole korang amek bile da abis diploma? hmm ok ni dia


-DEGREE IN BIOTECHNOLOGY 
-DEGREE IN MICROBIOLOGY
-DEGREE IN FORENSIC
-DEGREE IN MEDICAL MICROBIOLOGY
-DEGREE IN MEDICINE


antara syarat-syarat untuk memasuki program ni ialah emenuhi keperluan masuk universiti lulus di SPM atau setara yang diluluskan oleh Kerajaan Malaysia dengan kredit dalam matapelajaran berikut:

-Mathematics/Additional Mathematics
-Chemistry
-Biology at least grade 5C
-Pass English Languange -or Pass Pre_Diploma (science) UITM

FOR FURTHER INFORMATION please contact

Associate Prof Kamsani Ngalib
Course Tutor
Diploma in Microbiology
Faculty Applied Science UiTM Teknologi Mara
40450 Shah Alam Selangor Darul Ehsan
Tel : 03- 55444570
Fax : 55444562


p/s : pesanan untuk budak-budak spm or lepasan spm yang duk carik diploma ape yang best utk apply, ape kate apply diploma microbiology nih, sure best woo gua cakap lu *promote* ;p.. untuk sesiapa yang ditawarkan kursus ni aku ucapkan selamat datang kedunia microbiology.. if nak tanya apa2 leh tinggalkan soalan kat ruang komen, jangan mengorat aku sudah lah, wakakak.  salam ukwahfillah.. assalamualaikum :)


pasti DIA tau yang terbaik


this is for u, just luahan hati yang ma sendiri tak boleh nak luah, ma nak sematkan memori kat sini, ma tak lupa dan takkan pernah lupa. 22/01/2011 the day that ma find the answer why.. should im happy or should i cry..and  i have done both the day we meet.. sedih dalam gembira..why its being like this, let it be secret..walau permulaan yang tak brape ok...the one thing that i relizes is,ma happy dengan ez yang ade depan mata ma.. walaupun ma airmata jatuh at the first,ma tak tau npe terlalu mudah ma menangis sebab ez..bila ez kte ez da gerak balik, masa tu memang dah tak terluah pe ma ase..sedih.. kecewa..



but when i see u walk and came to me, sit besides of me... hati ni..rasa sgt lega.. dan airmata tu ma happy sebab ez tak balik lagi..before this, ma mengaku,pretends like i dont care bout u anymore, pretend like i dont love u anymore, pretend like i have no feeling about what was happen to us.. prentend yang ma tak kecewa langsung dengan putusnya hubungan kita. terlalu banyak berpura-pura dalam hidup ma..im trying to be with someone else, be frens with someone else but the reality is i cant lie to myself..i just wacthing u i can't even say a short farewell, u hold on to my icy hand.

dari awal ma naik bas,ma tak lepas pandang dari ez until its moving n i dont see u anymore, its feel like ma da ilang sesuatu,but im happy to see u your face kat celah2 bas tu.. hanya Allah yang tahu betapa sebaknya hati ma bila ez hilang dari pandangan ma..



this song dedicated for u, the same feeling that i feel for u.. thanks for the suprise..bebear yang comel..peneman ma hari-hari sekarang. bila ma terlalu rindu ez,i will hug it tightly..atleast ma ade tanda kenangan kita..bukan perpisahan yang ma nak, its just i said if maybe we are not fated to be together..ma sayang ez, terlalu sayang... tapi its hurt us a lot kan,dari dulu sampai sekarang..luahan hati ez..


"ez xberharap sgt,tapi akan terus berharap"


ma tak tau sejauh mana keikhlasan kata-kata ez, but kata-kata ez sama apa yang ada dalam hati ma.. kita dah pernah cuba sekali,but i dont have the strenght to give us second chance.. maaf sebab dulu ma terlalu cepat mengalah, tak pertahankan hak ma,even tak sikit pun cuba untuk dapatkan apa yang ma nak, ma tahu silap disitu.. but past is past, i dont wanna look back..ez pun mesti macam tu bukan?..maybe in future or maybe not,we will be together.. yang diatas tau apa yang terbaik untuk kita, its have own reason why all of this happen to us, its have a own reason why kita bercinta dan berpisah.. masa ma nak balik, at the bus,mesej yang ma tunjuk dari tingkap actually ma tulis "i love u" but ma padam dan gantikan dengan "i miss u" because of status kita yang jauh berbeza dari dulu.. this is will the last ma cakap tentang hati antara kita..biarlah ez n ma tau ape yang ade dalam hati masing-masing..dan takkan ada persoalan lagi selepas ni..