AS114 Diploma in Microbiology UiTM



post kali ni tanda kecintaan aku pada microbiology ;p nak ckp pasal diploma microbiology,dah sah la kan diploma yang aku amek hehe, aku sgt suke cos yang aku amek ni, dulu penah gak la berangan tapi tak sangke dapat, pengambilan pelajar untuk microbiology ni skang just ade kat uitm negeri sembilan ,uitm aku tuh!. so pasni spe yang ditawarkan untuk cos ni akan berjumpa ngan aku lah ;p


aku senior tau XD pasal aku batch pertama microbiology, bangga la pulok. sem depan aku dah semester 5 lah,cepat nye mase berlalu,  ase mcm baru je aku jejak kaki kat uitm  tuh. k skang ni aku nak bkongsi sket la kan pasl microbiology buah hati pengarang jantung aku ni. huu


ni antara kerja bila dalam lab, hari-hari mengadap microscope, but sangat puas hati bile jumpa dan dapat tengok betapa cantik nye bacteria tuh, mesti cam pelik je korang tengok menatang merah tu kan, huu bebudak microb tau la tuh benda ape , mybe kat luar sane tu minat nak amek cos ni or dah ditawarkan pun cos ni, or maybe ade tak minat walau dah ditawarkn. tak kenal maka tak cinta tau. microbiology tu ape? susa ke senang ke? okeh ni aku terang serba sedikit. amaran keras, anda mungkin akan jadi zombie bila amek cos ni. belajau mane yang senang?


AS114-DIPLOMA MICROBIOLOGY 

kursus ini direka utk bekalkn pelajar dengan kemahiran teknologi moden terutama dalam teknik mikrobiologi peringkat professional. bidang yang meliputi pelaksanaan mikro-organisma macam virus bakteria and kulat. jabatan mikrobiologi dilengkapi dengan makmal ilmu pengetahuan umum ditambah makmal khusus untuk kajian di mikrobiologi macam virologi, bakteriologi, mikologi dan mikrobiologi industri. bukan tu je tau, analisis makmal biokimia and instrumental komputer pun ada untuk pengendalian data and analisis projek pelajar. woh, hebat kau microbiology~


MICROBIOLOGY PLAN OF STUDY


SEMESTER1 

- bel 120 consolidating english language 
-chm 138 basic chemistry 
-csc 134 computer and information processing 
-ctu 101 fundamental of islam 
-hbu 111 national kesatria
-mat 133 pre calculus 
-mic 102 cell biology


SEMESTER 2

-bcm 201 basic biochemistry 1
-bel 260 prepatory course for muet
-chm 207 organic chemistry
-chm 213 physical chemistry
-ctu 151 islam though and civilization
-hbu 112 national kesatria II
-mic 159 general microbiology (theory)
-mic 160 general microbiology (practical)




SEMESTER 3

-bcm 301 basic biochemistry II
-bell 311 english for academic purpose
-chm 256 basic analytical chemistry
-ctu 211 science in technology in islam
-mic 150 genetic
-mic 210 basic imunology
-mic 250 systematic bacteriology


SEMESTER 4 

-chm 260 basic instrumental analysis 
-eco 101 principles of economics 
-mic 206 mycology 
-mic 208 virology 
-mic 210 basic molecular biology 
-mic 310 microbial physiology 
-qmt 245 statistic for technology I


SEMESTER 5 

-etr 300 fundamental of entrepreneurship 
-mic 204 basic food microbiology 
-mic 303 industrial and environmental microbiology 
-mic 313 practical molecular microbiology 
-mic 313 agricultural microbiology 
-mic 341 medical microbiology


SEMESTER 6

-mic 373 industrial training !


so ini lah semua subject yang akan korang amek dalam microbiology nih, y best part 6 practical, pilih la sendiri kau nak practical katne ok, senang atau tak hadapi la sendiri k bawu korg ase derita nya kami belajau.. errkk ayt physco hehe, ape degree y bole korang amek bile da abis diploma? hmm ok ni dia


-DEGREE IN BIOTECHNOLOGY 
-DEGREE IN MICROBIOLOGY
-DEGREE IN FORENSIC
-DEGREE IN MEDICAL MICROBIOLOGY
-DEGREE IN MEDICINE


antara syarat-syarat untuk memasuki program ni ialah emenuhi keperluan masuk universiti lulus di SPM atau setara yang diluluskan oleh Kerajaan Malaysia dengan kredit dalam matapelajaran berikut:

-Mathematics/Additional Mathematics
-Chemistry
-Biology at least grade 5C
-Pass English Languange -or Pass Pre_Diploma (science) UITM

FOR FURTHER INFORMATION please contact

Associate Prof Kamsani Ngalib
Course Tutor
Diploma in Microbiology
Faculty Applied Science UiTM Teknologi Mara
40450 Shah Alam Selangor Darul Ehsan
Tel : 03- 55444570
Fax : 55444562


p/s : pesanan untuk budak-budak spm or lepasan spm yang duk carik diploma ape yang best utk apply, ape kate apply diploma microbiology nih, sure best woo gua cakap lu *promote* ;p.. untuk sesiapa yang ditawarkan kursus ni aku ucapkan selamat datang kedunia microbiology.. if nak tanya apa2 leh tinggalkan soalan kat ruang komen, jangan mengorat aku sudah lah, wakakak.  salam ukwahfillah.. assalamualaikum :)


32 comments

Wednesday, December 22, 2010 11:52:00 PM

ko ske wat aku rsa mcm ni tau. uwaa.. xdpt microb !! :'(
ima.. wat post psl medical imaging plak wey.. aku nk thu gak. hehe

Thursday, December 23, 2010 12:17:00 AM

hahah,ade bau2 jeles nampak nya kihkih..
alo aku mne tau ape2 pasal tuh,
t ko dah amek ko explore pe y best medical imaging tu..then post blog :D heheh

Thursday, December 23, 2010 3:58:00 PM

member ada ambik course ni

dr gemuk sampai kurus

haha

lps dia keluar lab balik bilik tgk muka merah2

huhuhu

tpi dia wat kat uitm shah alam

tpi la ni da xdekan semua da kat n9 kan??

hehe

GUD LUCK!

=_=

Thursday, December 23, 2010 4:44:00 PM

:'(

Thursday, December 23, 2010 5:15:00 PM

syazwan : tu la,y kurus tambah kurus,pagi2 muke sume cm cekodok..hehe..a ah,tak ramai y dekan..dah la microb cket huu...=_=
okeh tQ ! :)

tina : mensyukuri ap y ada tau!dari xdpt dip lgsg cmne?hah jwb ;p

Thursday, December 23, 2010 9:18:00 PM

mmg syukur sgt. tp aku xprnh bygkn pn amek kos ni ! huhu.. doakan aku ima !

Anonymous
Wednesday, December 28, 2011 3:12:00 PM

-syukri airil-

akak..saya minat la dgn bidang nie..saye spm 2012
nk tnye akak sikit la psl bidang nie
cmne nk email akak eh?

Saturday, December 31, 2011 7:16:00 PM

yup sori late reply. adik leh tanya kt sini je or email, kasihdani90@yahoo.com ;)

Anonymous
Monday, March 26, 2012 1:19:00 AM

boleh jadi doktor eh akak ?

Monday, March 26, 2012 12:30:00 PM

yup... cgpa final semester kena dapat 3.5 above utk proceed medic..

Tuesday, May 08, 2012 12:52:00 PM

kakak , niesa dpat dip micro nie , and dpt asasi jugak . hmm . nak pi mana eh ? peluang kerja tuh knfirm ade eh ?

Anonymous
Sunday, April 07, 2013 7:32:00 PM

Lpas ambil dip mikrobiology utk dgree ap yg bole smbung? Slain smbung jd doctor klo dpt pointer yg 3.8 keatas. Klo smbung degree mikrobiology keje nnt dlm sektor ap ae?

Email: farahanie_95@hotmail.com

Saturday, May 18, 2013 10:59:00 AM

Akak . Nak amik degree untuk forensik kena pointer lepas berapa ? Sy dah plan path untuk forensik . Lepas asasi sains terus amik degree in chemistry yg forensic analysing tu . Tapi tade rezeki utk asasi . Dpt microb ni pulak . Macammana ye ?

Thursday, February 13, 2014 11:08:00 PM

akak, saya macam minat dengan course ni n saya dah mohon dah pun, hope dapat lah... nak tanya, ramai ke orang dalam course ni? berapa orang satu batch?

Monday, February 17, 2014 6:24:00 PM

@syaaDAN DIggORy insya allah dpat dear.. xramai. susah jgk org nk dpt cos microbe. quit tough but best. hehe.

xramai dlm 1 batch . mcm sis dlu dlm 60 lebih je.. kls pn 3kelas je :)

Friday, March 21, 2014 5:07:00 PM

Assalamualaikum akak . Saya minat sngt dalam bidang nih. Tapi chemistry saya tak kredit.sya dapat D .yg lain A and B .kalau saya mohon. Ada peluang tak ?

Sunday, March 23, 2014 11:43:00 PM

@Fathirah Nadiaawslm. sori lmbt reply dik. kne tgk requirement utk apply microbe ye. boleh tgk kat lamn web uitm klo betol2 berminat. skrg maybe dah baru . so adik kne bace la requirement terbaru ye :)

Wednesday, March 26, 2014 7:03:00 PM

hi salam,kalau spm chemistry dapat B and biology dapat C boleh ke ambil course ni?

Wednesday, March 26, 2014 8:21:00 PM

@anis zainol awk kne bace syarat2 kemasukan and requirement kt web uitm ye yunk..

Wednesday, April 02, 2014 6:02:00 PM

saya bakal student diploma mikrobiologi!!! hehehe :D uitm~ :D

Friday, April 04, 2014 1:43:00 PM

@faten afiqatahniah yunk. welcome to microbian hehe

Anonymous
Saturday, April 05, 2014 11:45:00 PM

Assalam kak saya nak tanya lepasan course mikrobiology ni kerja apa ? and saja nak tahu akak sekarang belajar lagi ke ?

Sunday, April 13, 2014 8:43:00 PM

Assalammualaikum kak , adik memang minat sgt dgn dip.mikro ni & adik dah mohon dah .. hopefully dapat la.. Aamiin ..doakan faeza ya kak .. :-)

Thursday, April 17, 2014 11:11:00 PM

@Anonymous boleh tgk kat kak ima pny blog dik. ade link2 tu cari la ye..ade cite sket2 psl kje y leh utk dak microb. aah k ima blja lg degree pulak huhu

Thursday, April 17, 2014 11:14:00 PM

@iammewaalaikumsalam..insya allah. semoga dpt yunk :)

Anonymous
Monday, April 21, 2014 5:16:00 PM

asalamualaikom nk tanyer ,,boley jady saintis x ? hehe tanyer je :(

Wednesday, April 23, 2014 5:13:00 PM

@Anonymous waalaikumsalam. boleh sgt yunk :)

Anonymous
Monday, June 23, 2014 7:33:00 PM

Assalammualaikum.. just nak tanya. Ada cara utk habiskan diploma ni dgn lebih cepat x? Mcm fast track ke.. any kind of way. Terima kasih

Tuesday, December 23, 2014 11:38:00 PM

Salam sis. You got any buku rujukan for as114 part 1?

Anonymous
Wednesday, March 04, 2015 11:53:00 AM

Salam, ermm lepas hanis Dip. Microbio ni, boleh sambung degree en ? Tp Uitm Takde Degree Microbio, so kita boleh pergi Uni lain eh sambung Degree ? Isi UPU balek eh ? Lepasan Dip. Microbio , boleh pergi Degree Biotech tak ?

Tuesday, October 18, 2016 12:06:00 AM

salam akak..sekarang akak kerja apa..masa degree akak amik apa..senang nak dapat kerja x utk kos ni

Anonymous
Friday, March 17, 2017 7:41:00 PM

salam akk nak tanya kos ni tough tak saya baru nak habis asasi sains uitm this year , ingat nak mohon kos ni for degree. Akk amek degree dkt mana ye sbb uitm takde degree micro ni kan

Post a Comment